Ministrul Ion Bazac spune că avem spitale bolnave, că de la 1 iulie intră în vigoare pachetul general de servicii şi coplata, că 3,5 milioane de pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90%, că până la finele anului vom avea 20 de ghiduri terapeutice pentru principalele boli. Iar dacă Guvernul "cade", ministrul Ion Bazac se întoarce la "copilul lui": compania Ferrari.
Jurnalul Naţional: Domnule ministru, multe spitale sunt bolnave: în pragul falimentului, cu facturi neachitate, cu bugete înjumătăţite. Ce le prescrieţi?
Ion Bazac: De la început am spus că multe spitale sunt bolnave dintr-un singur motiv: România are 431 de spitale şi 6,02 paturi la 1.000 de locuitori.
Multe, puţine paturi?
Media europeană este de 4 paturi la 1.000 de locuitori, iar media în ţările nou-venite în UE este de 4,5. Avem un excedent de 45.000 de paturi. Dar mai important este că avem 431 de spitale, din care 112 consumă 85% din buget. Şi atunci se pune problema cât de eficient funcţionează restul spitalelor. Sunt spitale sau sunt alt gen de aşezăminte medicale. Soluţia pentru un sistem de sănătate eficient: să avem, în mod real, mai puţine spitale.
Asta înseamnă căvor fi închise celelalte?
Asta înseamnă că România are nevoie de 112 spitale. Restul nu vor fi neapărat închise, ci convertite. Dar, dacă nu se găsesc alte soluţii, unele vor fi închise. Eu nu vreau să inventez lucruri noi. A fost un şef al BM în România prin anii '98, Ziad Alahdad din Pakistan, care spunea că sistemul de sănătatea din România este cel mai studiat.
De ce?
Pentru că fiecare ministru al Sănătăţii a cerut Băncii Mondiale un studiu, care de fiecare dată a rămas într-un dulap.
Aţi cerut şi dumneavoastră un studiu?
Eu am cerut doar nişte audit-uri, pentru ca să înţeleg