În copilărie îşi făcea jucării din produse agricole, iar de 6 ani face păpuşi, coşuleţe cu flori, pălării şi opinci din pănuşi de porumb şi cânepă
Maria Chiuzbăian e pensionară şi ca să-şi umple timpul liber face lucruri de artizanat din pănuşi de porumb. „Toamna, când se culege porumbul, îmi adun câţiva saci de pănuşi, ca să-mi ajungă peste iarnă şi în timpul anului următor până la următoarea recoltă”, afirmă Maria Chiuzbăian.
Face păpuşi, flori, aranjamente pentru bucătării şi holuri, pentru diferite ocazii . Îi place să facă trandafiri, margarete şi lalele pe care le vopseşte în roşu, galben, portocaliu şi roz. „Când găsesc o pănuşă curată, albă, o las aşa fără să o vopsesc. Dar de obicei trebuie vopsite, pentru că toate sunt pătate şi încep să mucegăiască”, explică femeia.
Face şi coşuleţe din carton pe care le îmbracă în aţă de cânepă. „De multe ori fac coşuleţelor toartă din sârmă pe care o îmbrac în cânepă, deşi e greu de croşetat pe lângă sârmă. Tot din aţă de cânepă fac pălărioare cărora le ataşez flori”, sublinează artizana.
Coase din fragedă pruncie
Copil fiind, obişnuia să se joace cu produse agricole. „La ţară nu aveam păpuşi şi de aceea îmi făceam jucării din tulpini de floarea soarelui, iar din porumb ne făceam viori. Din codiţă de ceapă făceam fluiere şi din pănuşi tot felul de lucruşoare”, îşi aminteşte femeia.
A învăţat să facă lucru de mână de la patru ani. „Sora mea croşeta şi asta m-a făcut să vreau să cos şi eu. Bunica mi-a dat nişte aţă din cânepă să nu stric bumbacul care era foarte scump şi un ac ruginit. Aşa am început să lucrez, fără să mă ajute cineva, doar cum am văzut la alţii”, mărturiseşte Maria Chiuzbăian. Ceee ce i-a ieşit din câlţii de cânepă şi acul ruginit a fost o dantelă lungă de trei-patru metri pe care o păstrează şi acum.
Asistentă şi cântă