Scaderea in volum a pietei farmaceuticelor, in special pe segmentul de OTC-uri, restructurari de personal si apelarea la serviciii de outsourcing sau presiunea pe lichiditati in retail sunt printre cele mai importante amprente pe care si le pune criza financiara asupra pietei locale de farma.
In perioada mai 2008 - aprilie 2009 piata farmaceuticelor a inregistrat un declin de 2,5% in termen de volum, in timp ce valoarea medicamentelor vandute a crescut cu 9%, potrivit Cegedim.
Cea mai mare scadere a inregistrat-o piata produselor farmaceutice fara prescriptie (OTC) care a scazut cu 9,3% in volum in perioada mai 2008 - aprilie 2009, in timp ce valoarea medicamentelor vandute fara prescriptie a crescut cu 1,1% in perioada mentionata. “Este normal ca acest segment sa fie cel mai afectat in conditii de criza: puterea de cumparare a scazut si oamenii cumpara doar strictul necesar, medicamentele cu prescriptie. Declinul pe OTC-uri se va adanci pana la sfarsitul anului”, a declarat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim.
In luna aprilie, piata locala de pharma s-a diminuat din punct de vedere al unitatilor vandute cu 11,7 % fata de luna similara din 2008 si cu 4,9% in comparatie cu luna martie. In valoare, vanzarile din luna aprilie au inregistrat un declin de 5,2% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut si cu 6,3% fata de martie 2009.
"Estimarile pentru 2009 prevad o scadere atat in volum, cat si in valoare. In plus, pe fondul crizei, vor exista acumulari de pierderi la distribuitori, o scadere a incasarilor si se prevede un risc de retragere a unor produse de pe piata, si chiar retragerea unor companii din cauza presiunii pe preturi", a mai declarat directorul general al Cegedim.
Potrivit acestuia, vanzarile de medicamente au scazut in fiecare an cu o rata medie de 10% in ceea ce priveste categoria de medicamente pentru spita