Consumul de electricitate, considerat un adevarat barometru al evolutiei economice, a continuat sa scada si in primele zile din iunie, cu circa 13%, potrivit datele de pe site-ul Transelectrica. Presedintele Traian Basescu, a declarat ca un semn privind starea economiei este consumul de energie.
Evolutia consumului de energie este considerata la unison de catre specialisti ca fiind un indicator care nu da gres in ceea ce priveste evolutia economica. In Romania, in perioadele de crestere economica, consumul de energie a inregistrat majorari de cate 2-3% anual. De la inceputul anului insa, odata cu resimtirea primelor efecte ale crizei economice si pe plan local, consumul de energie a scazut cu rate de peste 10%, in conditiile in care PIB-ul s-a contractat in primul trimestru cu peste 6%. Care este explicatia?
„Avem ramuri cu valoare adaugata foarte mare care consuma putin si industria care consuma extrem de mult. Acum ramurile energointesive sunt pe cale de disparitie, in conditiile in care la inceputul anilor ‘90 ele dominau in proportie zdrobitoare economia. In anii in care economia Romaniei crestea cu pana la 8%, consumul de energie varia de la an la an cu circa 2-3%. Cresterea nu venea din acele ramuri energointensive, ci de pe partea de valoare adaugata. Nu a fost meritul niciunui guvern aceasta evolutie, ci doar meritul initiativei private. Acum scaderile de consum sunt mult mai mari fata de ceea ce se intampla cu economia pentru ca asistam la colapsul ultimilor mohicani", spune Jean Constantinescu, fost presedinte al ANRE si unul dintre putinii analisti ai pietei de energie. Criza ecoomica a dus la inchiderea mai multor combinate chimice, la reducerea activitatii in unele companii cum ar fi combinatul de la Galati sau producatorul de aluminiu Alro. Astfel, daca in primele trei luni ale anului reducerea consumului de energie a fost de circa 10% fa