Istoria complexă a Iordaniei explică multe despre bucătăria acestei ţări. Istoricii cred că începuturile sunt undeva în jurul anului 2000 î. Ch. În timpul tuturor invaziilor şi cuceririlor din regiune - care i-au inclus pe hitiţi, egipteni, israelieni, asirieni, babilonieni, perşi, greci, romani, bizantini, arabi musulmani, creştini, mameluci, turci otomani şi, desigur, pe coloniştii britanici -, impactul lor asupra culturii şi tradiţiei Iordaniei de azi a fost semnificativ.
DIVERSITATE
Cu cât cercetăm mai adânc rădăcinile istoriei culinare a Iordaniei, cu atât vom ajunge la concluzia că istoria politică a acestei ţări a jucat un rol major în dezvoltarea bucătăriei iordaniene. Influenţele datorate diferitelor regiuni invadate şi cucerite au lăsat o amprentă importantă asupra tradiţiei şi autenticităţii bucătăriei, ca şi asupra culturii ţării. Astăzi există o diversitate abundentă în cultura şi tradiţia Iordaniei. Bucătăria iordaniană, extrem de delicioasă, are gustul Orientului Mijlociu, al bucătăriei arabe, dar şi al savuroasei bucătării europene.
INFLUENŢE
Gătitul, servitul şi mâncatul preparatelor iordaniene sunt, într-adevăr, adevărate plăceri. Dintre felurile de mâncare putem aminti meze, care este un fel de combinaţie de humus, kube şi taboleh. De asemenea, există şi o mare varietate de kebab. Dulciurile, cum ar fi baclavalele, pot fi regăsite şi în bucătăria arabă.
Reţetele mâncărurilor din bucătăria iordaniană pot varia de la extrem de picant la dulce. Toate preparatele sunt simple şi uşor de gătit. Există ingrediente specifice care au arome caracteristice şi distincte. În bucătăria iordaniană, ca şi în cea arabă, băutul cafelei este mai mult sau mai puţin un ritual.
Kibby
Ingrediente: două kilograme de carne macră de vită tocată, două căni de grâu înmuiat în apă, 3 cepe, 3 ardei iuţi, 4