Mai multe firme din Maramureş vor învăţa să muncească în sistemul de clustere, după un model occidental
Sistemul de clustere presupune existenţa unui grup de firme care îşi aduc contribuţia pentru obţinerea unui produs finit, fiecare realizând o componentă sau o parte a procesului de fabricaţie. „De exemplu, pentru realizarea unei perechi de pantofi, există mai multe firme, fiecare realizând una din componente. Una se ocupă de fabricarea tăliplor, alta de producţia feţelor etc”, explică Mihai Pătraşcu, reprezentantul Consiliului Judeţean la întâlnirea ce a avut loc în Suedia.
Autorităţile încearcă să implementeze şi în Maramureş sistemul care în Occident şi-a dovedit eficienţa de-a lungul anilor. Astfel, delegaţia care a participat la schimbul de experienţă ce a avut loc în perioada 11-12 iunie la Sundsvall, Suedia, a identificat deja domeniile care ar putea fi de interes şi pentru agenţii economici, dar şi din nord-vestul Angliei, regiune cu care se face acest schimb de experienţă. „S-a stabilit că IT-ul, proiectare asistată pe calculator de maşini şi utilaje industriale este unul din domeniile care s-ar preta la acest sistem de muncă”, explică Mihai Pătraşcu.
El a continuat că domeniul IT este unul foarte bine dezvoltat la noi, chiar dacă se consideră că îi lipseşte elementul de coeziune: „Firmele nu colaborează foarte mult în domeniul IT-ului, de aceea, sistemul de clustere ar putea fi liantul care ar aduce o valoare mai mare produsului finit, contrar practicii obişnuite la noi care are în centru realizările individuale”.
Proiectul întitulat „Mini Europe” a fost iniţiat de către Regiunea Flevoland din Olanda şi are ca parteneri opt regiuni din diferite ţări europene. Obiectivul declarat este de a crea un cadru de schimb de experienţă pentru firmele din regiunile partenere. Întreprinderile mici şi mijlocii din Maramureş