Complexul mecanizat de la Mina Lupeni, una dintre cele mai importante investiţii de după 1989 din minierit, a fost abandonat în subteran, după ce abatajul în care funcţiona a trebuit închis din cauza unei aprinderi de metan.
Echipamentul a fost cumpărat din Polonia cu 8 milioane de euro, în urma unei licitaţii controversate, şi nu a funcţionat decât trei ani. Conform conducerii Companiei Naţionale a Huilei (CNH), prin închiderea abatajului, compania pierde zilnic 1.150 de tone, respectiv circa 4 milioane de lei. Ca urmare, s-a decis şi schimbarea conducerii minei.
„Abatajul era foarte important pentru companie, în condiţiile în care avea capacitatea unei mine cum este Paroşeni sau Uricani. Dar preferăm să avem aceste pierderi decât să pierdem vieţi omeneşti”, a spus directorul CNH, Nicolae Drăgoi. Decizia a dat peste cap toată producţia CNH, iar minerii lucrează 7 zile din 7 pentru a asigura cantitatea de cărbune pe care o au de livrat către principalii beneficiari.
„Nu avem în prezent niciun stoc de cărbune, totul livrăm la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Până săptămâna trecută reuşeam o productivitate pe zi de 9.000 de tone, iar acum avem cu 1.200 de tone mai puţin”, mai spune Drăgoi.
CONTROVERSE
Istoria unei licitaţii cu dedicaţie
Complexul minier la care conducerea CNH a trebuit să renunţe cel puţin pentru moment are o istorie extrem de controversată încă dinainte să fie pus în funcţiune la Lupeni.
În toamna anului 2006, CNH Petroşani a organizat o licitaţie internaţională pentru cumpărarea unui complex tehnologic de extracţie a minereului de cărbune. În caietul de sarcini, oficialii CNH Petroşani au stabilit drept condiţie obligatorie pentru participarea la această licitaţie ca furnizarea întregului utilaj să se facă de către o singură societate în do