Cei peste 220.000 de elevi care trebuie sa sustina bacalaureatul in acest an ar putea da examenul nesupravegheati, deoarece nu au fost alocati banii pentru cele peste 40.000 de cadre didactice. Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret" a declarat ieri ca exista riscul ca profesorii supraveghetori sa nu participe la examenul de bacalaureat, intrucat nu sunt bani prevazuti pentru plata acestei activitati. Marius Nistor a precizat ca nu exista un ordin al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) pentru clarificarea modului de plata a supravegherii la examenul de bacalaureat si ca, de aceea, exista riscul ca profesorii sa nu se prezinte, ei nefiind obligati sa participe la supraveghere daca nu sunt remunerati. Alocarile acestor fonduri trebuiau facute de Ministerul Finantelor si, pentru ca nu au fost realizate, MECI nu poate da un ordin in acest sens, ceea ce inseamna ca intreaga responsabilitate va reveni Guvernului, a mai spus liderul sindical.
Raspunzand acuzatiilor aduse de sindicalisti, Robert Lorentz, purtatorul de cuvant al ministerului, a declarat ca liderii de sindicat au fost invitati, la sfarsitul saptamanii, in Comisia de dialog, pentru a li se prezenta ordinul care stipuleaza plata celor care participa la examenele nationale, fiind vorba atat de examenul de bacalaureat, cat si de concursul de titularizare. Ordinele privind plata acestora sunt deja pregatite, dar nu au fost publicate tocmai pentru ca urma discutarea lor in Grupul de Dialog Social, cu sindicatele din educatie. Ministerul Educatiei a dat asigurari ca organizarea si desfasurarea examenelor nationale au fost pregatite astfel incat sa fie evitate orice probleme.
EXAMEN
» Doua sesiuni
Elevii care au promovat clasa a XII-a pot sustine examenul de bacalaureat in prima sesiune, programata intre 22 iunie si 9 iulie, sau in a doua, intre 1