Foşti antrenori de nataţie la Braşov, soţii Mihai şi Anca Mitrofan confirmă informaţiile din rapoartele Securităţii despre folosirea în masă a substanţelor interzise în sportul românesc din comunism
Mihai Mitrofan, 78 de ani, şi soţia lui, Anca, 63 de ani, au lucrat pe marginea bazinelor peste patru decenii. Azi sînt la pensie. Pînă prin '92 au fost antrenori de înot la Braşov, unde au creat în comunism unul dintre centrele naţionale "curate" din nataţia autohtonă.
"Cînd mergeam la concursuri, ne invidia toată lumea: «Uite, a venit Braşovul cu fetele frumoase!». Ştia o ţară întreagă că la noi nu se dau anabolizante! Şi exista mereu o diferenţă de talie între elevele noastre şi celelalte", spune doamna Mitrofan.
"Nu sînt poveşti"
Cei doi nu se sfiesc acum să confirme că rapoartele de la Securitate despre dopingul în masă folosit în sportul românesc din comunism evocă o realitate: "Nu sînt poveşti! E păcat că nici după atîta vreme cei implicaţi în acele murdării n-au curajul să spună deschis adevărul". Firul discuţiei curge de la sine, căci interlocutorii au trăit în fenomen, s-au lovit de bariere invizibile, au slalomat printre performeri falşi şi orgolii criminale. Au avut contacte directe cu lumea perfidă a substanţelor interzise.
"Interveneau «puţin» pentru medalii"
Chiar la vîrf, fiindcă Mihai Mitrofan era prieten cu doctorul Ion Drăgan, şeful Centrului de Medicină Sportivă la acea vreme: "Veneam o dată împreună de la Sibiu, cu trenul, şi pe culoar l-am întrebat direct: «De ce distribuiţi chiar voi anabolizante?!». O dădea la întors, dar apoi mi-a explicat: «Ne-a chemat la un moment dat generalul Dragnea, şeful sportului, şi ne-a spus că ne dă afară pe toţi dacă nu ţinem pasul la performanţe cu ruşii, redegiştii, chinezii sau bulgarii. Aşa am hotărît tacit că atunci cînd un sportiv are şanse la o finală