Normele metodologice ale Programului „Prima Casă” au fost publicate în Monitorul Oficial, iar băncile au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi prezenta ofertele finale.
Pe scurt, instituţiile bancare interesate vor informa Ministerul Finanţelor şi Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri despre valoarea totală a creditelor pe care sunt dispuse să le acorde, precum şi în ce priveşte nivelul dobânzii anuale efective. Cei interesaţi să acceseze programul „Prima Casă” trebuie să poată achita un avans de 5% pentru o locuinţă în valoare de maximum 60.000 euro sau 3.000 euro plus diferenţa în cazul caselor cu un preţ mai mare de această valoare. Dobânda la creditele în euro va fi de EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, iar la împrumuturile în lei aceasta va fi ROBOR plus maximum 2,5% pe an.
Dobânda include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator. Guvernul a mai stabilit şi că garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă. Normele metodologice ale Programului „Prima Casă” mai arată că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va executa pe beneficiarul care nu poate plăti trei rate consecutive, adică are restanţe de 90 zile.
Pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise este de un miliard euro, incluzând şi valoarea promisiunilor de garantare emise de Fond, în numele şi în contul statului. (L.V.)
Normele metodologice ale Programului „Prima Casă” au fost publicate în Monitorul Oficial, iar băncile au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi prezenta ofertele finale.
Pe scurt, instituţiile bancare interesate vor informa Ministerul Finanţelor şi Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri despre valoarea totală a creditelor pe care sunt dispuse să le acorde, precum