Investitiile straine directe au inregistrat o revenire in aprilie, urcand la 599 de milioane de euro, dupa ce in martie au atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani, de doar 82 de milioane de euro.
Aceasta este a doua luna din 2009 cu valori ridicate ale investitiilor straine, dupa ce in ianuarie nivelul s-a apropiat de 1 mld. euro.
„Investitiile straine directe si-au revenit in aprilie, ceea ce reprezinta un factor favorabil, chiar daca, probabil, cea mai mare parte a lor este reprezentata de majorari ale capitalului social. In ciuda evolutiei pozitive de pana acum, este destul de greu de crezut ca in perioada urmatoare vom avea parte de investitii de circa 1,5 mld. euro pe trimestru", a comentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Investitiile straine sunt in scadere fata de anul trecut, pe ansamblul primelor patru luni inregistrandu-se o scadere cu 44,4%, pana la 2,05 mld. euro, potrivit datelor BNR.
„Desi trendul de scadere a investitiilor straine directe continua, totusi evolutia de pana acum se incadreaza in asteptarile noastre. Avand in vedere dificultatile de a obtine finantare din aceasta perioada, este posibil ca majoritatea fondurilor sa se fi indreptat catre investitii existente si mai putin catre noi investitii", apreciaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Majorari de capital substantiale
In mod traditional in luna martie sunt mai putine infuzii de capital, actionarii asteptand rezultatele pe anul precedent, pentru ca in aprilie sa opereze noi majorari de capital. Conform datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, majorarile de capital au urcat in aprilie cu aproape 150 mil. euro fata de martie, la 378 mil. euro, bancile, companiile de asigurari, retailul si industria auto primind cei mai multi bani de la companiile-mama.
Investitiile straine directe mai