Culturile Direcţiei Silvice (DS) Vâlcea, din zona de sud a judeţului, a căror recoltă asigură hrana vânatului pe perioada de iarnă, sunt atacate de porcii mistreţi.
DS Vâlcea are teren în zona de câmpie a judeţului unde cultivă, în fieacare an, grâu, porumb şi lucernă ca să aibă cu ce să hrănească vânatul, în perioada de iarnă. Anul acesta, DS a cultivat 40 de de hectare cu grâu şi porumb la Ocolul Silvic Drăgăşani şi alte 30 cu lucernă, grâu şi porumb la Ocolul Silvic Bălceşti. „Avem terenuri speciale pe care le cultivăm cu porumb, grâu şi lucernă ca să avem hrană pentru vânat în perioada de iarnă. Cerealele şi lucerna le dăm la animale combinate cu concentrate, pentru că vânat trebuie să existe în pădurile noastre”, a declarat Sorin Nedelcu, directorul tehnic al DS.
Patrule, focuri şi pocnitori pentru alungarea porcilor
Culturile sunt în apropierea perdelelor de pădure şi sunt administrate de Ocoalele Silvice. „Conform raportărilor făcute la noi, în ultimele două săptămâni au fost distruse, de porcii mistreţi culturile de pe patru hectare în comunele Mădulari, Şuşani, Bălceşti, Guşoeni şi Lungeşti. Pagubele produse nu au fost evaluate încă”, a precizat Nedelcu. Pentru a salva culturile angajaţii DS împreună cu localnici din zonă fac patrule noaptea, focuri şi folosesc pognitori ca să alunge porcii. Sezonul de vânătoare la mistreţ se deschide de la întâi august, dar ca să mai reducă din pagube DS organizează vânători mai din timp pentru a înlătura animalele care distrug culturile. Reprezentanţii DS le recomandă agricultorilor să îşi împrejmuiască culturile ca să le ferească de mistreţi, ori să le păzească în perioada în care dau în pârg. Deocamdată, seceta nu a afectat culturile direcţiei. „Avem două culturi de cireş şi larice pentru sămânţă, în comuna Vaideeni care au fost afectate de grindina care a căzut, acum două săptămânii”, a