Păstârnacul este o legumă foarte nutritivă, importantă şi pentru calităţile ei medicinale, utile mai ales în infecţii. Şi când este preparat sub diferite forme, păstârnacul îşi păstrează proprietăţile: diuretice, tonifiante, depurative şi antireumatice.
Consumată în salate, garnituri la friptură sau în tocăniţe, această legumă aromată stimulează activitatea vezicii urinare, pofta de mâncare, reduce febra şi tratează infecţiile respiratorii. Specialiştii îi mai atribuie păstârnacului rolul de tonic al inimii şi al plămânilor.
Reţeta săptămânii
Ruladă de sardine cu piure de păstârnac
Timp de preparare: 50 de minute
Calorii: 120/porţia
Ingrediente: 4 cutii de sardine, 3 lămâi, 2 legături de mărar, 6 linguri de ulei de măsline, 200 grame de caşcaval, 300 grame de rădăcină de păstârnac, o linguriţă de cimbru.
Preparare. Peste bucăţile de sardine se toarnă sucul de lămâie. Se taie caşcavalul felii, se curăţă păstârnacul şi se dă prin maşina de tocat carne. Apoi, se adaugă cimbrul şi uleiul.
Separat, se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se toarnă un strat de sardine, unul cu pastă de păstârnac şi deasupra, încă un strat cu sardine. Se pune tava în frigider două ore, după care se ornează cu mărar.
Citiți sâmbătă în „Adevărul Sănătate“
Dosar: Din secretele codului ADN
De ce este periculos tartrul?
Ai des palpitaţii? Află cauza!
Metode eficiente care te scapă de vergeturi
Cireșele, tonice excelente de vară