Miliardarul american George Soros considera intr-un editorial in Financial Times ca un sistem prea strict de reglementare ar fi daunator pentru industria financiara si considera ca autoritatile trebuie sa ia masuri precum preintampinarea aparitiei unor bubble-uri (cresteri nesustenabile ale unor piete) de mari proportii, controlul creditarii si reconceptualizarea riscului.
"Dupa ce am mers prea departe in relaxarea reglementarilor, factor ce a contribuit la actuala criza, trebuie sa rezistam tentatiei de a merge prea departe in directia opusa", considera Soros, unul dintre cei mai mari speculatori financiari din lume. "Desi pietele sunt imperfecte, autoritatile sunt si mai departe de a fi perfecte. Nu numai ca sunt umane, dar sunt si birocratice si supuse influentelor politice, si de aceea reglementarile ar trebui mentinute la un nivel minim."
Soros expune cele trei principii care in viziunea sa ar trebui sa ghideze eforturile de reformare a sistemului financiar.
"Mai intai, din moment ce pietele sunt inclinate catre bubble-uri, autoritatile trebuie sa accepte responsabilitatea pentru a preintampina aparitia unor bubble-uri de mari dimensiuni. Alan Greenspan, fost presedinte al Fed, si altii au respins aceasta responsabilitate. Totusi, autoritatile trebuie sa accepte aceasta misiune chiar stiind ca ar putea gresi", scrie Soros.
In al doilea rand, pentru a controla bubble-urile, nu este suficienta mentinerea sub control a masei monetare, ci si a accesului la credit, sustine miliardarul american. "Acest lucru nu poate fi facut exclusiv prin instrumente monetare; trebuie utilizate si alte mijloace de control, cum ar fi cerintele minime de capital. Astfel, cerintele minime de capital trebuie ajustate la conditiile de piata", declara Soros.
In al treilea rand, trebuie reconceptualizat intelesul riscului de piata. "Se presupune ca pietele tind