Dezvoltatorul de parcuri eoliene Monsson Alma a finalizat instalarea, la finele lunii mai, a două turbine eoliene în comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, care vor fi puse în funcţiune în această lună.
Turbinele sunt de tipul PowerWind 56, având fiecare o capacitate de producţie a energiei de 900 kW. Centralele au fost produse şi instalate de compania germană PowerWind GmbH.
Producătorul de turbine eoliene a mai construit alte trei centrale de acest tip în Polonia. "Polonia şi România sunt două dintre pieţele noastre cele mai importante. Suntem convinşi de potenţialul de dezvoltare din aceste ţări”, au spus reprezentanţii PowerWind GmbH. Compania ia în calcul semnarea de alte contracte de acest gen în România, în acest an.
În România există, în prezent, centrale eoliene cu o putere instalată de 11 MW.
Operatorul de transport şi sistem Transelectrica a primit cereri de racordare pentru astfel de centrale cu puteri cumulate care depăşesc 20.000 de MW, în condiţiile în care potenţialul teoretic al ţării a fost evaluat la 14.000 de MW. Oricum, actuala reţea de transport nu poate prelua mai mult de 3.000 de MW de energie eoliană, în principal din cauza caracterului fluctuant al resursei eoliene şi din lipsa capacităţilor de reglaj.
Compania cehă CEZ a anunţat că va pune în funcţiune, încă din acest an, o parte a parcului eolian pe care îl dezvoltă în Dobrogea, cu o capacitate iniţială de 350 MW, care ar urma să crească, în 2010, la 600 MW. În acel moment, va deveni cel mai mare parc eolian continental din Europa.
Alţi jucători mondiali din domeniu, precum Iberdrola Renewables, Enel, Verbund sau Martifer, şi-au anunţat intenţia de a dezvolta ferme eoliene în România.