Peste 50.000 de turişti ajung, anual, în România pe nave de croazieră Turiştii americani şi vest-europeni vin în număr mare în România, pe nave de croazieră: peste 50.000, anual. În 2009, în ciuda crizei, numărul turiştilor e mai mare cu 15 la sută faţă de anul trecut. Pentru cele 10 zile în care trăiesc ca-n basme, turiştii plătesc cam cât ar câştiga un român modest într-un an. În preţul croazierei (cel puţin 3.000 de dolari) sunt incluse trei mese pe zi, ghid local şi excursii opţionale.
„Este un preţ bun, care pentru noi e acceptabil. Condiţiile sunt confortabile, echipajul este minunat. Vom reveni cu siguranţă. N-am mai fost până acum în România, dar vreau să o cunosc“, ne-a spus o turistă din Statele Unite.
De ceva vreme, străinii sunt tot mai atraşi de Dunăre şi de România.
„Foarte mulţi americani sunt interesaţi de România. Vor să vadă în primul rând Porţile de Fier, Transilvania, Castelul Bran, dar şi Turnu Severin, atraşi fiind de vestigiile romane de aici. Nici chiar eu nu mă satur de România. Vin aici de 12 ani”, ne-a mărturisit Dusan Kuljic, însoţitorul de bord al navei de croazieră „Micul prinţ”, aflată sub pavilion danez, la bordul căreia s-au aflat 90 de turişti din Statele Unite şi Norvegia şi care a poposit marţi, după-amiază, pentru patru ore, la Severin.
Este nevoie de investiţii în infrastructură
Reprezentanţii firmelor care organizează croaziere se plâng de starea în care se află infrastructura. „Constatăm o creştere, an de an, a turiştilor care vin în croazieră. Condiţiile de navigaţie s-au îmbunătăţit pe Dunăre, e o zonă interesantă, în special pentru turiştii americani. România are avantajul unei lungimi apreciabile a Dunării, ceea ce trebuie făcut însă este îmbunătăţirea infrastructurii: drumuri mai bune, mai multe opţiuni de vizitare, care nu trebuie inventate, ci amena