Controalele Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa au scos la lumină, şi luna trecută, o problemă arzătoare a pieţei muncii. Munca la negru. 60% dintre amenzile date de Inspectorat au vizat neregulile de încadrare şi lipsa actelor de angajare. Târgoviştenii vor să muncească. Acest lucru este dovedit de prezenţa mare a locuitorilor fără loc de muncă la bursele organizate de Agenţia de Şomaj şi de numjărul mare de anunţuri de prin ziare în care se solicită angajare.
Cu toate acestea, nu toţi cei care găsesc un loc de muncă vor fi şi angajaţi ca atare. De cele mai multe ori patronii aleg să ofere plata din mână, fără forme legale, pentru a nu plăti impozit statului. Cazurile de muncă la negru sunt din ce în ce mai multe. Inspectorii ITM Dâmboviţa au dat, în luna mai, amenzi de peste 24.000 de lei pentru nerespectarea normelor de încadrare cu forme legale a 16 angajaţi. Cele 9 firme descoperite în neregulă fac parte din domenii de activitate diferite cum ar fi comerţ, spălătorii auto, alimentaţie publică şi construcţii.
Conform controalelor efectuate de Inspectoratul de Muncă, în domeniul construcţiilor se înregistrează cele mai multe cazuri de muncă fără acte. “Acesta este domeniul în care munca la negru este îndeaproape urmărită prin organizarea, cu regularitate, a unor campanii de control în scopul stopării acestui fenomen dăunător, în primul rând lucrătorilor şi, de ce nu, şi angajatorilor” a declarat Letiţia Nistor, responsabil relaţii Mass-Media în cadrul ITM.
Patronii nu vor să dea bani la stat
Angajatorii au nevoie de forţă de muncă, însă nu vor să plătească foarte mult pentru asta. “Angajez lunar câte doi oameni pentru fabrică. Eu le dau salriu pe cartea de muncă, le fac contract de muncă, dar le dau minim pe economie. Pe lângă banii de pe carte, le mai dau şi ceva în mână. Sincer, nu le-aş face