Situatia economica din Romania este critica, tendinta pozitiva a indicatorilor economici din luna mai nefiind prezenta si in iunie, potrivit unui sondaj al Centrului European pentru Cercetare in Domeniul Economic (ZEW) si al grupului financiar Erste.
Indicatorii ZEW si ai Erste prinvind situatia economica, care reflecta diferenta dintre procentul analistilor optimisti si cel al analistilor pesimisti, a crescut cu 1,1 procente, in cazul Romaniei, insa ramane la un nivel extrem de scazut, de minus 68,1 puncte.
In schimb, indicele care masoara sentimentul pentru cresterea economica a scazut cu 13,9 procente, ajungand la minus 2,2 puncte. Aproape jumatate din analisti se asteapta ca mediul economic din Romania sa ramana neschimbat, in perioada urmatoare.
Pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, optimismul analistilor este in crestere, in luna iunie. Astfel, indicatorul de sentiment al cresterii economice a crescut cu 14,4 puncte, ajungand la 20,4 puncte, potrivit sondajului realizat de ZEW, cu sprijinul Erste Group Bank, din Viena, postat pe site-ul centrului de cercetare.
Situatia economica, insa, este considerata mai subreda, de catre analisti, indicele corespunzator scazand usor, cu 0,9 puncte, la minus 61,3 puncte. Spre deosebire, pentru zona euro, indicele s-a imbunatatit cu 10,8 puncte, ramand totusi negativ, la minus 55,2 puncte.
Astfel, expertii estimeaza un risc mare de inflatie in Europa Centrala si de Est. In ciuda acestui lucru, majoritatea participantilor la sondaj prevad o rata a inflatiei in scadere in regiune, acest indicator crescand cu 30,7 puncte, pana la minus 13,3 puncte.
Analistii pietelor financiare si-au schimbat previziunile privind ratele dobanzilor pe termen scurt, indicele castigand 36,4 puncte, fata de mai, pana la minus 10,6 puncte. Aproape 64 de procente di