Câteva sute de copii ar putea sta acasă deoarece nu mai au loc în grădiniţele din sistemul de stat
În fiecare an, în perioada în care părinţii aleargă de la o grădiniţă la alta cu dosarele de înscriere a copiilor la grădiniţă, edilii vin cu promisiuni pe care le dau uitării în câteva săptămâni.
Şi în acest an, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a anunţat „soluţii”. Autorităţile locale au promis şi anul trecut că vor fi construite două noi unităţi în Tătăraşi şi Păcurari, dar proiectele au rămas la stadiul de intenţie. Practic, la nivelul municipiului se aşteaptă ca după finalizarea înscrierilor să rămână fără un loc asigurat la grădiniţă în jur de 1.000 de copii.
Nicio unitate nouă
„În clipa de faţă, grădiniţele sunt finanţate de Ministerul Educaţiei. În trimestrul doi nu au putut fi alocaţi bani pentru lucrări deoarece au trebuit reduse cheltuielile”, a precizat Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt înregistrate peste 41 de grădiniţe de stat unde sunt asigurate în jur de 6.000 de locuri. Din raportările iniţiale, în acest an s-ar putea înregistra un deficit de aproape 1.000 de locuri.
Deşi în fiecare an numeroşi părinţi nu reuşesc să-şi înscrie copilul la grădiniţă, la nivelul municipiului nu a fost construită nicio nouă instituţie de stat. „Nu au fost sedii construite din temelie. Am avut extinderi şi modernizări sau au mai fost identificate alte spaţii”, a afirmat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu-şi aminteşte dacă s-au construit grădiniţe noi în timpul mandatului său, în schimb, propune soluţii.
„Primăriile ar putea cumpăra clădiri deja construite mai ales acum, în perioadă de criză, când sunt cu mult mai ieftine”, a precizat Adomniţei. Primarul Iaşiului a anunţat ieri că pentru a suplimenta