Lucia Puşcaşu a ales o specializare rară, cea de tapiser. Ea îmbină lâna şi materialele textile cu pastelul şi le transformă în picturi
Lucia Puşcaşu îşi pune imaginaţia în slujba creaţiei de când se ştie. Primele lucrări plastice le-a creat acasă, în satul Horlăceni din Botoşani, unde s-a născut. Atracţia pentru artă a descoperit-o în copilărie, perioadă în care obişnuia să cânte, astfel atrăgându-le atenţia părinţilor, care au îndrumat-o către Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. A susţinut examenul pentru tapiserie, fiind singurul artist din regiunea Moldovei care a ales această specializare.
„Tapiseria este cea mai apropiată artă de sufletul meu pentru că îmi oferă spaţiu să-mi exprim creativitatea. Ca să faci artă trebuie să ai răbdare, dar ca să faci tapiserie trebuie să te înarmezi cu şi mai multă răbdare“, a povestit Lucia Puşcaşu.
Pentru a realiza o tapiserie, prima dată se face o documentare a proiectului, schiţa, după care urmează mărimea, realizarea cartonului, spălatul, vopsitul, depănatul şi ţesutul lânii, iar abia apoi urmează finisarea proiectului. „O tapiserie se ţese într-o lună. Necesită foarte multă muncă şi concentrare, demersul fiind foarte greu de la idee la produs”, a spus artista. Lucia Puşcaşu deţine unul din cele opt ateliere pentru artiştii plastici profesionişti din Suceava, dar uneori ţese şi la ţesătoarea de acasă.
Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din 1990
După mulţi ani petrecuţi în atelier, unde a pus cap la cap textilele cu acuarela şi pânza, Lucia Puşcaşu a devenit membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, calitate obţinută în anul 1990. Artista nu pierde nicio ocazie să-i bucure pe sucevenii pasionaţi de frumos cu lucrările sale tonice şi pline de sensibilitate în acelaşi timp. Plasticianul este prezent la toate manifestările artistice din oraş, dar vernisează expoziţii şi în ţară