Cei mai mulţi preferă să muncească pe litoral deoarece câştigurile pot depăşi salariul minim pe economie.
Marian este elev în clasa a XI-a la Şcoala de Cooperaţie din Botoşani. De două zile lucrează la una din cele mai mari terase din oraş. „Am ceva emoţii. Este abia a doua zi şi îmi este puţin teamă. Vreau să mulţumesc clienţii. Unii sunt mai pretenţioşi, alţii mai înţelegători, dar eu încerc să îmi fac treaba cât mai bine”, a spus tânărul.
Pe lângă bani de buzunar, adolescentul spune că îşi doreşte să le demonstreze părinţilor, că în ciuda vârstei, se poate descurca pe cont propriu. „Am un prieten mai mare care a lucrat pe perioada vacanţei de vară timp de doi ani. Mi-a spus că, dacă îţi tratezi clienţii aşa cum trebuie este imposibil ca într-o zi să nu faci cel puţin 30 de lei bacşiş”, adaugă Marian.
Vacanţa la ţară, o amintire
Dacă în trecut elevii plecau în tabără sau la bunici în vacanţa de vară, astăzi mulţi dintre şcolari preferă să-şi petreacă timpul liber muncind. Cei mai mulţi sunt împinşi la lucru de lipsa banilor. „Părinţii nu îşi permit să îmi dea câte 10 lei în fiecare zi ca să ies cu prietenii la un suc. Şi nici eu nu pot să le cer pentru că ştiu că se descurcă greu. De aceea am preferat să lucrez în vacanţă şi să câştig singur banii. Este greu, dar nu am altă soluţie”, a spus şi Mariana, elevă în clasa a XII-a. Este cea de-a doua vacanţă pe care tânăra o petrece pe una din terasele din municipiu. Administratorii localurilor spun că lucrează bine cu tinerii de liceu.
Litoralul îi atrage pe liceeni
„Vin mulţi copii de la cooperaţii, care pe lângă faptul că fac practică, primesc şi ceva bani. Cel mai important criteriu atunci când angajez un tânăr este să aibă vârsta minimă de 16 ani”, a precizat Paul Onişa, administrator la una din terasele din municipiu. „De la începutul lunii iulie voi merge la mare să lucrez pe un