Conformaţia românilor s-a schimbat, însă şabloanele confecţiilor au rămas aceleaşi. Filosofia dimensiunilor se va modifica radical în următorii ani. În cel mult doi-trei ani, toate ţările din UE vor avea coduri de mărimi unice pentru confecţii. Rochiile şi cămăşile vor purta chiar pictograme pe etichete. Să cumperi haine „de-a gata“ a devenit o adevărată aventură. Prea strâmtă la umeri sau prea largă, prea lejeră pe talie sau groaznic de strânsă, fixă pe şolduri sau lălâie.
Mai citiţi şi:
Rochiile vaporoase, senzaţia acestei veri
Sunt constatări pe care le facem aproape toţi în magazinele de haine atunci când, deşi alegem din raft măsura „potrivită“, în cabina de probă ne trezim că piesele vestimentare par să fi intrat la apă sau să fi fost croite pentru uriaşi. Astfel, o ieşire la cumpărături se transformă adesea într-un stres inutil.
„Aproape nimic nu mi se potriveşte şi trebuie să modific mai tot ce-mi cumpăr din magazinele de confecţii «prêt-à-porter». Am 1,55 metri, 52 de kilograme, şolduri foarte generoase şi un bust destul de mic. Mă îmbrac «office», iar singura mea salvare este să găsesc costume în două piese care se vând separat.
Aşa pot să-mi aleg şi eu un taior măsura 38 şi o fustă sau o pereche de pantaloni 40. Se cam uită chiorâş vânzătoarele, dar trebuie să-mi cumpăr şi eu de îmbrăcat“, ne povesteşte Rodica (35 de ani).
Pentru ea, o zi reuşită la cumpărături e cea după care croitorul trebuie doar să mai ia puţin din lungimea fustelor sau pantalonilor şi să retuşeze un pic mânecile unui sacou.
Date de acum 40 de ani
Media de înălţime a românilor a crescut cu până la patru centimetri în ultimii 40 de ani, iar formele lor s-au tot „rotunjit“. Cu toate acestea, standardele de dimensiuni folosite de fabricile de confecţii din România datează î