Cele peste 100 de persoane refugiate miercuri seară într-o biserică din Belfast, de teama grupării neonaziste „Combat 18”, au fost transportate sub protecţia autorităţilor la un complex comercial în care se află şi un centru social. Presa britanică susţine că numărul exact al persoanelor de origine română ar fi de 115, majoritatea acestora fiind ţigani. Cotidianul britanic „The Independent” scria ieri că neonaziştii irlandezi ar fi ameninţat cu moartea chiar şi cel mai mic membru al grupului, un bebeluş de şase zile.
Stare de urgenţă
Consiliul local, poliţia şi serviciile sociale s-au întâlnit ieri într-o reuniune de urgenţă, penttru a discuta situaţia celor 115 români. Cele aproximativ 20 de familii susţin că şi-au părăsit casele, pentru a se refugia în biserică, deoarece locuinţele lor erau atacate aproape în fiecare noapte. Grupuri de extremişti se adunau în faţa caselor românilor, strigau sloganuri rasiste şi spărgeau cu pietre şi bâte geamurile şi uşile locuinţelor.
Românii sunt îngroziţi şi susţin că nu se pot întoarce la casele lor, însă majoritatea ar dori să rămână totuşi în Irlanda de Nord.
„Au făcut semne spre noi cum că vor să taie gâtul bebeluşului. Urlau că vor să ne ucidă. Suntem foarte speriaţi, nu ne putem întoarce la casele noastre, însă nici nu putem merge înapoi în România pentru că nu avem bani. Va trebui să rămânem aici”, declara unul dintre români.
Nicio persoană nu a fost arestată în legătură cu acest caz. Ministerul Român de Externe condamnă evenimentele şi susţine că nicio persoană nu a fost rănită în urma acestora. MAE arată şi că o parte a românilor au cerut repatrierea. Agresiunile împotriva românilor au fost condamnate şi de premierul britanic, Gordon Brown.