Imprumuturile fac parte din pachetul mutilateral in valoare de aproape 20 mld. euro convenit in martie de autoritatile romane cu FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD. Din imprumutul CE, prima transa, de 1,5 mld. euro, va intra in Romania la inceputul lunii iulie, iar inca 1 mld. euro va fi disponibil spre sfarsitul anului.
Banii de la Comisia Europeana si Banca Mondiala vor fi administrati de Ministerul Finantelor si vor intra in trezoreria statului, urmand sa fie utilizati pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente. Sumele vor fi acordate de Comisie pe 24 de luni in cel mult 5 transe eliberate in functie de indeplinirea unor conditii.
Pana acum parerile oficialilor in legatura cu destinatia acestor bani au fost impartite. Astfel, in timp ce unii au sustinut ca fondurile din imprumutul contractat de la Comisia Europeana sunt menite sa creeze locuri de munca prin sprijinirea investitiilor, altii considera ca pana la urma banii vor fi alocati pentru salarii si pensii, in conditiile accentuarii declinului economic si a blocajului financiar.
Romania a primit in 5 mai acordul ministrilor de finante ai statelor membre pentru asistenta financiara pe termen mediu in cadrul consiliului ECOFIN, forul european al ministrilor de finante. Conditionalitatile agreate de parti vor fi incluse in memorandumul de intelegere, raportul de negociere a memorandumului fiind aprobat de Guvern la 10 iunie. O parte din conditionalitatile impuse Romaniei sunt comune pentru finantarile de la FMI, CE si BM. Banca Mondiala are, in plus, cerinte privind reforme in educatie si sanatate, precum si de imbunatatire a cadrului de supraveghere si reglementare a pietelor financiare din Romania. A doua transa din imprumutul BM pentru politici de dezvoltare este programata pentru aprobare pentru sfarsitul anului 2009, iar a treia pentru prim