Reprezentanţii băncilor spun că tot mai mulţi oameni vin să întrebe de credite pentru programul „Prima casă”
Mult mediatizatul program guvernamental le-a dat speranţe deşarte multor botoşăneni, care au realizat că nu se pot încadra în baremul impus. Veniturile lunare reprezintă principala problemă pentru cei interesaţi pentru că salariile nu depăşesc, în medie, 1.000 de lei de persoană.
„Foarte puţini au veniturile necesare pentru a putea accesa acest program. Cred că nu s-a luat în considerare faptul că în această parte a ţării populaţia câştigă mai puţin decât în rest. Pentru a plăti o rată de 350-400 de euro pe lună trebuie să ai venituri de 700-800 de euro”, ne-a spus Marius Popa, inginer. Nici agenţii imobiliari nu sunt foarte optimişti. „Din punctul meu de vedere, piaţa imobiliară la Botoşani nu se va redresa prin acest program. Foarte puţini din cei care nu au o casă vor putea să-şi cumpere. Practic, în acest program se vor încadra tot cei cu bani şi mai puţin oamenii de rând”, a spus Cristian Mreană, agent imobiliar.
Băncile au fost deja contactate de persoane dornice să afle în ce condiţii se pot împrumuta. „Până acum au venit câteva persoane care să se intereseze de condiţiile necesare pentru a accesa un astfel de credit, dar nu a venit nimeni să depună documentaţia. Nu ştim ce va fi şi câţi botoşăneni îşi vor putea cumpăra o locuinţă prin acest program”, a precizat Dan Vasiliu, directorul unei bănci comerciale din Botoşani.
Ratele pleacă de la 200 şi ajung şi la 400 de euro
Pentru a achiziţiona un apartament de 60.000 de euro, o familie trebuie să aibă venituri de circa 3.000 de lei lunar, urmând să achite o rată de aproape 400 de euro. În cazul unei garsoniere de 25.000-30.000 de euro, venitul minim pe familie trebuie să fie de aproximativ 2.000 de lei, iar rata lunară va ajunge la 200 de euro.