Traversarea intersecţiilor nesemaforizate este o încercare pentru cei care nu mai sunt tineri Un pas înainte şi doi înapoi. Acesta este principiul după care se ghidează vârstnicii care încearcă să treacă strada din faţa Pieţei Centrale din Craiova. Viorica Gamen, de 82 de ani, ne explică teoria pe care şi-a însuşit-o de câţiva ani încoace.
„Fac un pas pe zebră, după care văd că vine în viteză o maşină. Speriată, dau înapoi doi paşi, ca să fiu sigură că nu intru sub roţile vehiculului“, ne spune bătrâna. Locuieşte pe Calea Bucureşti, motiv pentru care este nevoită să nevoită să parcurgă în fiecare dimineaţă strada de la intrarea în piaţă.
A luat paşii la numărat
Craioveanca face haz de necaz. „Sper să nu mor ruptă în două de un trabant, ci măcar să fie o maşină de lux. Dincolo de glumă, credeţi-mă că îmi bate inima ca tancul când mă apropii de şine şi văd că zboară spre mine tramvaiul. Trag aer în piept şi mă închin, dacă mai am timp. Ce-o vrea Domnu’“, mai vorbeşte bătrâna.
Ne mai spune că, de câteva zile, a început să numere paşii pe trecerea de pietoni şi că şi-a construit o strategie, astfel încât să ajungă mai repede la capătul celălalt al străzii. „Înainte îmi lua cam 49 de paşi, mai mărunţei. Ca să fac economie de timp, am mărit pasul şi am realizat performanţa ca, într-o dimineaţă, să nu depăşesc pe zebră 37 de paşi. Ce-i drept, m-am chinuit, că parcă făceam şpagatul. Aşa uscată cum mă vezi, am forţă în mine“, adaugă Viorica Gamen.
S-a săturat de străzile din Bănie
Petrică Rădoi, de 56 de ani, este din Podari. În această dimineaţă a venit la oraş ca să-şi cumpere nişte prafuri pentru tratat legumele. După experienţa de pe străzile Craiovei, bărbatul este hotărât să nu mai calce prea curând în capitala Olteniei.
„Oi fi eu ţăran, dar, decât orăşean şi cu frica-n sân, mai bine