» Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions, spune ca perioada economica pe care o traversam a intetit competitia intre colegi si ca injunghiatul pe la spate nu mai este la moda. Acum, luptele sunt clar "pe fata".
Frica de a nu fi dat afara este, in momentul actual, principalul motivator pentru munca, iar romanii au inca destule carente privind atitudinea fata de munca. Acestea sunt opiniile lui Radu Furnica, presedintele companiei Leadership Development Solutions, partenerul pentru piata locala al uneia dintre cele mai mari firme de executive search din lume, Korn/Ferry International. Specialistul este dezamagit de tinerii de astazi, care sunt interesati cu precadere de bani si care nu inteleg ca succesul vine o data cu o cariera solida, bine cladita in timp.
» In ce masura acum, in criza economica, s-a schimbat atitudinea romanului fata de munca? Mai tine "lasa, ba, ca merge si-asa?"
Eu cred ca "lasa, ba, ca merge si-asa" este o chestie care tine de cultura nationala. Este o lipsa de educatie, de etica profesionala si de atitudinea fata de munca. Din pacate, fenomenul va continua pana cand aceste aspecte vor fi imbunatatite.
» S-au responsabilizat mai mult angajatii gandindu-se ca este criza, ca pot fi dati afara? Sunt mai constiinciosi?
Nu. Cred ca in astfel de momente devine mai vizibila ratiunea pentru care cineva a spus ca exista doi factori motivationali importanti: frica si lacomia. In momentul de fata functioneaza frica mai mult decat lacomia.
» Au invatat romanii sa munceasca, sa faca lucruri de calitate? Sau carpesc in continuare?
Cel mai important factor educativ din ultimii 20 de ani, din punct de vedere aplicativ, au fost multinationalele, care au venit nu numai cu finante, cu produse, cu "know-how", dar si cu sisteme de training. Marile com