Bursa a inregistrat ieri cea de-a treia sedinta consecutiva de scadere, cea mai mare corectie fiind consemnata de societatile finaciare, grupate sub indicele BET-FI, care a coborat cu 6,8% fata de referinta. Indicele energetic a depasit o corectie de 4,5%, in vreme ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a pierdut 4%.
In ultimele trei zile, SIF-urile au pierdut in medie 13%, iar BET-ul a scazut cu aproape 10%, pe fondul corectiilor inregistrate pe majoritatea pietelor internationale.
"Scaderile din aceasta saptamana vin pe fondul unor corectii generale inregistrate de piete internationale, insa au fost amplificate si de amanarea deciziei din partea Curtii Constitutionale cu privire la pragul de detinere pe SIF-uri. In piata a existat o asteptare la nivelul investitorilor pentru o decizie favorabila, iar o noua amanare a crescut dezamagirea prin randul acestora. Ma tem ca starea asta va dura pana prin toamna, problema fiind intr-adevar una delicata, si va fi preferata o amanare cat mai lunga pentru luarea unei decizii", a declarat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare din cadrul Prime Transaction.
Societatile financiare au inregistrat unele dintre cele mai mari scaderi din piata din sedinta de ieri, titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3), coborand cu 7,8% fata de referinta. Restul SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 3,5%, pe actiunile SIF Muntenia (SIF4) si 7,6%, pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), indicele de profil BET-FI coborand pentru prima data in ultimele trei saptamani sub pragul de 16.000 de puncte.
Necula apreciaza ca un posibil echilibru pe societatile financiare ar putea fi atins in jurul pragului de 15.000 de puncte, in vreme ce nivelul de 17.000 de puncte ramane un nivel de rezistenta pentru SIF-uri.
"Tocmai aceasta stare de deceptie a investitorilor a dus fie la diminuare