In Europa, somajul in crestere determina companiile si guvernele sa ia masuri pentru a schimba situatia, iar o parte din solutiile gasite arata ca regiunea nu este atat de inflexibila pe cat se estima.
Rata somajului a ajuns la 8,6% in aprilie, in crestere cu 1,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa analistii si expertii in domeniul pietei muncii sunt de parere ca cifrele ar fi fost mult mai mari in absenta unor masuri de salvare a locurilor de munca, utilizate pentru a combate cea mai grava recesiune din ultimele decenii.
„Angajatii si angajatorii incearca sa gaseasca alte solutii" pentru reducerea disponibilizarilor, a declarat Andrew Watts, cercetator in cadrul Institutului european al sindicatelor din comert, institutie cu sediul la Bruxelles.
Majoritatea statelor au pus la punct programe nationale de compensare, in cadrul carora companiile din sectorul manufacturier pot apela la asistenta temporara din partea statului pentru a compensa salariile angajatilor care lucreaza cu program redus.
Guvernul francez a finantat partial programe de somaj, permitand companiilor care se confrunta cu dificultati sa concedieze temporar o parte din angajati si sa ii plateasca in aceasta perioada cu bani de la stat.
Doar cateva companii au aplicat la acest program, majoritatea din sectorul auto.
Producatorul auto Peugeot Citroën deruleaza in prezent un program de intrare in somaj voluntar pentru 3.500 din cei 108.000 de angajati, alaturi de reducerea programului de lucru pentru o parte din muncitori.
Laurent Cicolella, purtator de cuvant al companiei, nu a putut furniza o cifra exacta a angajatilor afectati de aceste masuri, intrucat numarul acestora „se schimba de la saptamana la saptamana", insa a precizat ca este in scadere fata de toamna trecuta.
In Olanda, 223 de companii utilizeaza un program simil