Odată cu sezonul estival, când oamenii sunt plecaţi în concedii, devin mai activi şi spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“, aşa cum sunt ei denumiţi în argoul hoţilor.
Vara, mulţi oameni pleacă în concediu, iar locuinţele lor rămân nesupravegheate. Acesta este momentul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi spărgători de apartamente. Cunoscând cum acţionează aceştia, cetăţenii pot evita asemenea „vizite“ neplăcute în lipsa lor.
Aerul condiţionat, semn de bogăţie
Spărgătorii de locuinţe sau „şpringarii“ acţionează aproape întotdeauna după un studiu prealabil al apartamentului sau casei pe care o vizează. Acest studiu poate să dureze şi o lună, atunci când ştiu că merită efortul. Urmăresc cu atenţie programul celor din casă, pentru a stabili când pleacă adulţii la serviciu, când se duc copiii la şcoală, care este ora de întoarcere acasă a celor din familia respectivă.
De cele mai multe ori, spărgătorii de apartamente acţionează „la pont“, pe baza unor informaţii primite de la alţi infractori, care cunosc situaţia materială a celor vizaţi. Majoritatea ponturilor sunt luate de şpringari în timpul petrecut în penitenciare.
În exteriorul blocurilor, hoţii se orientează de cele mai multe ori după termopanele de la ferestre şi mai ales după instalaţiile de aer condiţionat, pentru a depista locuinţele celor cu oarecare potenţă materială.
Strategii pentru orice uşă
Spărgătorii de apartamente au metode foarte variate pentru a intra în apartamente. Unii intră pur şi simplu pe geam, mai ales la parter şi primul etaj. Aceştia vizează în special geamurile termopan, care se deschid destul de uşor din exterior, mai ales în cazul ferestrelor cu închidere oscilobatantă. Nici măcar gratiile nu îi sperie, acestea putând fi uşor tăiate cu un cleşte tip „gură de lup“. Alţii se folosesc de forţa brută, forţând uşa de