În 1989, Administraţia Asigurărilor de Stat – ADAS – era singura instituţie din România care practica activitatea de asigurare/reasigurare. "A lucrat după toate principiile unei societăţi de asigurare", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, fost director în centrala ADAS.
Administraţia avea o foarte bună Direcţie de Reasigurare care lucra cu companii din Elveţia, Germania şi Marea Britanie şi astfel avea acces la tot felul de informaţii, era la curent cu ce se întâmpla în acest domeniu în lumea capitalistă.
O altă sursă de informaţii şi de inspiraţie o reprezentau congresele internaţionale. "Era un congres cu schimb de experienţă în domeniul asigurărilor pe Europa de Est în principal, care avea loc în fiecare an. Pe reasigurări, întâlnirile tradiţionale de la Monte Carlo şi Baden Baden care sunt astăzi se ţineau şi atunci. ADAS-ul participa întotdeauna la cele două întâlniri ale reasigurătorilor. Şi era şi membru al Uniunii Internaţionale a Asigurărilor Maritime şi al Uniunii Internaţionale a Asigurărilor de Aviaţie. România avea o flotă foarte importantă", şi-a amintit Toncescu.
ASIGURĂRI COMPLEXE PENTRU TOATE TIPURILE DE PRODUSE
Din munca specialiştilor ADAS s-au născut, de-a lungul anilor, atât asigurări obligatorii, numite "prin efectul legii", cât şi numeroase tipuri de poliţe facultative. În categoria asigurărilor prin efectul legii intrau: asigurări de bunuri - mai exact de case şi animale în cazul persoanelor fizice şi de clădiri, utilaje, materii prime, animale sau furaje în cazul cooperativelor agricole de producţie; asigurarea călătorilor pentru cazurile de accidente şi asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de autovehicule (RCA).
În completarea poliţelor prin efectul legii, ADAS oferea o varietate de asigurări facult