Bursa a crescut vineri cu 2,18%, pentru a doua zi consecutiv, însă a avut cea mai redusă lichiditate din luna iunie, iar după corecţia severă din primele trei şedinţe, de 9,56%, piaţa a încheiat săptămâna în scădere cu 5,64%. La finele şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu 0,4% - 1,85%, iar pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est avansau cu 0,3% - 1,9%. Deşi cotaţiile au crescut, interesul investitorilor pentru tranzacţionare a fo
Bursa a crescut vineri cu 2,18%, pentru a doua zi consecutiv, însă a avut cea mai redusă lichiditate din luna iunie, iar după corecţia severă din primele trei şedinţe, de 9,56%, piaţa a încheiat săptămâna în scădere cu 5,64%.
La finele şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu 0,4% - 1,85%, iar pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est avansau cu 0,3% - 1,9%.
Deşi cotaţiile au crescut, interesul investitorilor pentru tranzacţionare a fost mai redus faţă de joi. Lichiditatea pieţei s-a limitat astfel doar la 10,8 milioane lei (2,5 milioane euro), un rulaj mai mic fiind înregistrat la 25 mai, când operaţiunile au însumat 10,2 milioane lei (2,4 milioane euro).
Lichiditatea de vineri este cu 25,5% mai redusă în comparaţie cu valoarea cumulată a transferurilor de joi, de 14,5 milioane lei (3,4 milioane euro).
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în medie cu 2,97% mai mari faţă de referinţă, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 2% peste nivelul de joi.
Traiectoria pieţei a fost urmată şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, indicele BET-NG închizând şedinţa în urcare cu 2,9%.
În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a av