Ministerul Finantelor ia in calcul o scadere economica de 6,5%. Deficitul bugetar asumat cu FMI nu va fi respectat.
Guvernul ar putea sa fie nevoit sa renegocieze tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pentru acest an de la 4,6% spre 6% din PIB, constrans de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare pe fondul adancirii recesiunii pana la minus 6,5% din PIB, conform celor mai recente evaluari, fata de minus 4%.
"Este clar ca economia se duce mai mult in jos si atunci trebuie refacute cadrul macroeconomic si tinta de deficit bugetar", au explicat oficiali din Ministerul Finantelor. Dupa primele cinci luni, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,2% din PIB, cu 0,4% peste nivelul de la sfarsitul lunii aprilie, conform datelor preliminare anuntate de ministrul finantelor Gheorghe Pogea.
Analistii considera ca trendul de scadere al incasarilor bugetare va continua in conditiile in care economia este pe o panta descendenta. La Ministerul Finantelor sunt in curs reevaluari ale prognozelor pentru acest an pe baza datelor din primele doua trimestre, conturandu-se o prognoza de contractie economica de 6,5%. Analistii ING vad deja o scadere de 7,1%. Noile previziuni ar urma sa fie discutate cu misiunea FMI asteptata la Bucuresti la inceputul lui august. In urma incheierii acordului cu FMI, au fost stabilite criterii de performanta privind deficitul bugetar. Tintele pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial cu FMI au fost deja relaxate usor in cursul negocierilor, de la nivelul de 12,13 mld. lei la 14,5 mld. lei si, respectiv, de la 17,6 mld. lei la 18,6 mld.lei, fiind mentinut obiectivul anual de 24,3 mld. lei (4,6% din PIB).
Renegocierea are in vedere si intentia Guvernului de a cheltui in avans in trimestrul III sume mai mari pentru investitii publice.
Daca Fondul nu ar accepta modificarea tintelor, F