Numărul scrisorilor a scăzut la mai mult de jumătate faţă de acum 10 ani. În schimb, corespondenţa comercială s-a triplat. „Draga mea, a mai trecut o zi fără tine. Astăzi, am avut un examen foarte greu şi nu ştiu dacă îl voi lua. Mi-e tot mai dor de tine...” Tehnologiile moderne, mult mai rapide, au îndepărtat savoarea scrisorilor de odinioară. Emoţia descoperirii în cutia poştală a unui plic parfumat, în care s-a strecurat o şuviţă de păr sau o petală de trandafir, aproape a dispărut.
“Ţin minte când primeam câte o scrisoare, la săptămână, în armată cum se înghesuiau colegii şi comentau de la cine o fi scrisoarea, îşi dădeau coate. O miroseam să văd dacă are vreun parfum, apoi le spuneam că e de la mama”, ne-a povestit cu nostalgie Emil Pană, un electrician în vârstă de 42 de ani.
Ilustratele rămân de actualitate
Ilustratele trimise din diverse colţuri ale lumii rămân însă prezente în vieţile noastre, în încercarea de a împărtăşi cu cei dragi o parte din atmosfera sau locurile pe care le vizităm.
“Nu pot să merg la mare fără să trimit o vedere familiei mele. Sau de oriunde aş merge să văd locuri noi sau interesante. Le povestesc eu la telefon, fac poze, dar simt nevoia să le arăt printr-o vedere că mă gândesc la ei”, a precizat Bogdan Alecu, un tânăr student.
Mult mai la îndemână, e-mail-ul, chat-ul, messanger-ul au înlocuit drumurile la poştă, banii pe timbre şi aşteptarea de câteva zile până la sosirea răspunsului. În schimb, odată cu scrisoarea s-a pierdut şi disponibilitatea oamenilor de a-şi deschide sufletul în scris a scăzut.
“Internetul mă ajută mult să vorbesc rapid cu oricine, oriunde. Intru pe mess, scriu şi primesc răspunsul imediat. Nu trebuie să mai aştept. Dar cu scrisoarea era altceva. Nu se punea problema de mesaj transmis rapid. Mai degrabă îmi puneam sufl