Progresele, utilităţile şi binefacerile lumii moderne au adus schimbări pentru care organismul uman nu era adaptat, producând incidente sau uneori o adevărată patologie medicală. Lucrul, hobby-urile sau destinderea la computer sunt azi o parte importantă a vieţii noastre, însă ele se pot însoţi uneori de simptome supărătoare.
Manifestările apar la 40%-70% dintre cei care folosesc zilnic calculatorul şi la peste 70% dintre cei care poartă deja ochelari de vedere, pentru diverse afecţiuni sau au peste 50 de ani, vârstă la care debutează mecanismele involutive. Deşi nu sunt certificate maladii oculare organice permanente, produse de computer, semnele clinice sunt neplăcute şi afectează calitatea muncii.
Ele apar pentru că activitatea la calculator presupune solicitări specifice la nivelul ochiului. Din cauza concentrării, clipitul se reduce cu o treime şi astfel nu se mai distribuie lacrimile cu efectul lor protector. Privirea înainte, concentrată, mai ales la o poziţie inadecvată a monitorului, face ca o mai mare suprafaţă a ochiului să fie expusă, producând evaporare şi uscăciune.
Spre deosebire de imaginile tipărite, care au o culoare neagră, bine definită şi margini clare, cele de pe computer sunt generate de puncte luminoase (pixeli), care sunt mai intense în centru şi mai puţin spre periferie, ceea ce determină o permanentă acţiune de focalizare a ochiului, ce devine obositoare.
Alteori se adaugă necesitatea de a compara datele de pe calculator cu unele din alte surse, care impune o pendulare între ecran şi hârtii, fapt care creşte efortul vizual. Simptomele care apar sunt: durere, disconfort, senzaţia de arsură, mâncărime, uscăciune a ochilor, sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată, dublă, înroşirea ochilor, uneori lăcrimare exagerată, dureri de cap şi de ceafă, dificultăţi de concentrare.
Ca pr