În general proverbele sunt inspirate, alcătuite cu cap, ilustrând o realitate de netăgăduit. Totuşi, două zicale sunt idioate şi cercetările ştiinţifice au dat o erată puternică acestor două proverbe.
Zicea poporul: "Omul ăsta s-a ajuns, îi merge bine, e prosper şi mănâncă numai pâine albă". Pâinea albă fiind asimilată cu bogăţia, cu bunăstarea. Franzela era metafora către care năzuiau toţi. Numai că ştiinţa a demonstrat că dacă mănânci pâine albă îţi faci ferfeniţă sănătatea şi una dintre cele mai mari erori este prelucrarea avansată a făinii, greşeala începând cu eliminarea cojii de la bobul de grâu. Sacrificând învelişul bobului de grâu, ca şi coaja orezului, ai sărăcit grav grâul şi orezul de elemente vitale necesare organismului.
O a doua zicere brambura este fraza rostită de tată sau de mamă, înfoiaţi de bucurie datorită succeselor odraslei: "Copile, ai luat 9 la geografie, bravo ţie, uite un pachet de ciocolată". Răsplata pentru sârguinţa la şcoală a copilului însemnând nişte dulciuri concentrate, adică o grenadă în organismul puştiului. Fiindcă dulciurile concentrate se zice că fac mai mult rău chiar decât grăsimile.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că este total neindicat să se dea dulciuri adulţilor şi copiilor. Zaharurile din dulciurile concentrate ajung colesterol şi grăsimi în sânge. Colesterolul rău, ce deteriorează vasele, creşte azi în sângele oamenilor, mai ales din cauza zaharurilor şi nu grăsimile sunt cele vinovate. Drama sănătăţii omului modern porneşte de la ce şi cât îşi pune în farfurie.
Omul zilelor noastre mănâncă azi fără să se hrănească de fapt. Mâncarea lui e devitalizată, e moartă. O mâncare fără valoare nutriţională. Această mâncare aiurea ne umple de calorii goale, calorii fără valoare ce ne îngraşă şi nu ne hrănesc.
În g