Casele de brokeraj au inceput sa-si revina dupa finalul de an dificil inregistrat in 2008 si inceputul extrem de prost din 2009, atunci cand multe dintre acestea au renuntat la zeci de angajati si au pus lacat pe usile mai multor sedii regionale, pe fondul scaderii dramatice a tranzactiilor de pe Bursa. Revenirea din ultimele luni a pietei a readus optimismul in randul brokerilor, care vorbeau la inceputul anului de falimente si restructurari ample.
Desi lichiditatea de la Bursa de Valori Bucuresti nu s-a ridicat la cote impresionante in acest an, iar valorile de tranzactionare zilnice au depasit de foarte putine ori nivelul de 10 mil. euro, societatile de brokeraj spun ca au inceput sa recupereze pierderile inregistrate la inceputul anului, si privesc mai relaxate perioada urmatoare, desi veniturile record din 2007 sunt inca extrem de departe.
"Al doilea trimestru a fost semnificativ mai bun decat primul, astfel incat, cu veniturile financiare, am reusit sa ne stabilizam in jurul valorilor usor pozitive, in conditiile in care, practic, nu am avut pierderi semnificative de personal, cu exceptia brokerilor din agentiile inchise. Nu au existat disponibilizari si in niciun caz nu vor mai fi de acum incolo", spune Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest, care si-a redus cu o treime numarul de agentii in prima parte a anului.
Ghergus estima atunci ca majoritatea firmelor de brokeraj vor inregistra pierderi in acest an si vor aparea inchideri voluntare sau falimente. Acum el spune ca primul trimestru a fost cel mai dificil moment pentru societatile de brokeraj, insa a fost depasit si cu ajutorul Bursei de Valori.
"Un element deloc neglijabil sunt dividendele acordate de BVB, care se constituie, in medie, la 140.000 lei pentru fiecare SSIF, si care sunt suficiente pentru acoperirea pierderilor din primul trimestru", adauga Ghergus. @