Modificarea pe ultima suta de metri a normelor metodologice pentru programul guvernamental „Prima casa", in urma carora de credite garantate vor beneficia inclusiv persoanele care doresc sa cumpere locuinte aflate in constructie sau in stadiul de proiect, vine in primul rand in sprijinul investitorilor care au fost prinsi de scaderea vanzarilor cu blocurile construite doar pe jumatate.
Programul nu se adreseaza si persoanelor care doresc sa isi construiasca locuinta in regie proprie, ci doar celor care vor sa cumpere servicii de la firme specializate, care „vor putea sa plateasca statului contributiile, salariile, taxa pe valoarea adaugata", au precizat reprezentantii Guvernului.
Doar la nivelul Capitalei sunt disponibile spre vanzare cel putin 5.000 de apartamente inca nefinalizate, care nu puteau fi achizitionate prin „Prima casa" pana la schimbarea normelor. Presati de nivelul scazut al vanzarilor de locuinte din ultimele luni, o parte dintre acesti dezvoltatori obtineau cu greu deblocarea finantarilor de la banci, care cereau garantii suplimentare pe fondul scaderii valorii de piata a proprietatilor.
Pentru locuintele neconstruite, clientii vor depune la banca o cerere de finantare, insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei.
„Banca (...) va emite o promisiune unilaterala de creditare, sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. Deci banca spune: iti promit ca te voi credita pentru constructia acestei locuinte, daca vei obtine o promisiune de garantare", a detaliat mecanismul Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
Ce spun dezvoltatorii
„Pentru noi este o veste foarte buna, deoarece doritorii pot avea astfel acces si la locuinte noi. In cadrul proiectului Vitan Residence mai avem disponibile circa 40 din cele 186 de apartamente aflate in constructie", a declarat Adrian Achim, directorul de vanzari