In cazul Ungariei, una din tarile cel mai serios afectate de criza financiara mondiala, majoritatea oamenilor de rand considera ca cea mai dificila perioada a crizei nu a sosit inca, economia urmand sa resimta efectele masurilor de austeritate luate de guvern, scrie AFP.
„Chiar nu stiu cum vom supravietui crizei", a declarat Levente Benedekfi, proprietar al unei companii de constructii, care a declarat ca afacerea sa a fost afectata sever dupa ce criza a lovit in forta la sfarsitul anului trecut.
In 2008, numarul noilor apartamente vandute s-a situat la jumatatea nivelului din 2007, conform cifrelor oficiale, iar perspectivele raman sumbre pentru 2009.
„In timp ce de obicei vindem intre 10 si 15 apartamente pe luna, am vandut in total doua apartamente in ultimele noua luni", a declarat Benedekfi, care mai are de vanzare 480 de apartamente. „In plus, compania are o datorie in franci elvetieni de trei miliarde de forinti (10,7 mil. euro) pe care ne asteptam sa o platim in urma vanzarii apartamentelor", a adaugat el.
Multi s-au imprumutat masiv in moneda straina pentru ca ratele dobanzii la creditele in forinti erau mai ridicate, insa odata cu deprecierea monedei locale ratele lunare au explodat, a declarat Benedekfi. El, impreuna cu asociatii sai, intentioneaza sa-si ipotecheze propriile proprietati pentru a putea supravietui.
„Efectele crizei s-au extins de la sectorul financiar catre industrii precum cea a productiei de auto si servicii", a declarat David Nemeth, analist in cadrul ING.
„Deja, declinul i-a afectat pe furnizori si subcontractori, rezultand in lanturi de datorii, cel mai frecvent in sectorul constructiilor", a declarat Nemeth.
Ungaria a scapat de faliment in luna octombrie a anului trecut in urma unei linii de finantare de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala. In schimb, autoritatile de la Budape