Elevii de clasa a VIII-a au intrat în febra admiterii. Până în 25 iunie ei se pot înscrie la liceu pe baza notelor obţinute la tezele unice şi în cei patru ani de şcoală generală. La Braşov, cel mai căutat este Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. „ Anul trecut am avut cea mai mare medie de admitere, 9,50, la clasa de Ştiinţe ale Naturii şi cea mai mică a fost 9,19, la clasa de bilingv franceză ”, a declarat Mariana Ionescu, directoarea Colegiului Andrei Şaguna. La admiterea din 2008, cea mai mică medie de admitere pe judeţul Braşov a fost 05.06 şi s-a înregistrat la Liceul „Mihai Săulescu”, din Predeal.
La Sibiu, numărul absolvenţilorde gimnaziu este mai mic decât numărul locurilor la licee. Cei 3.414 absolvenţi pot opta pentru unul dintre cele 3.976 de locuri, la învăţământul de zi sau la cele patru clase de seral. Inspectoratul oferă anul acesta şi 108 locuri pentru elevii cu deficienţe, în nouă clase din judeţ. Cele mai căutate sunt liceele „Samuel von Brukenthal”,„Gheorghe Lazăr” şi Octavian Goga. Niciunul dintre elevii sibieni care vor deveni liceeni din toamnă nu a reuşit să termine gimnaziul cu 10, media maximă de anul acesta fiind de 9,97. 543 de elevi din judeţ au, însă, media de admitere peste 9.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Prahova, anul acesta sunt disponibile, în total 7.894 de locuri la liceele ploieştene, dintre care 174 sunt alocate elevilor rromi. 176 sunt distribuite învăţământului vocaţional, iar 56 sunt vacante în încăţământul special, pentru elevii cu dizabilităţi. Anul trecut, la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” elevii au intrat cu cele mai mari medii, cuprinse între 8,70 şi 9,66, în timp ce, media cea mai mică a fost de 7,75, la grupul Şcolar Industrial 1 Mai Ploieşti.
Atenţie la fişa de admitere
Profesorii şi autorităţile le atrag atenţia părinţilor şi elevil