Sefii partidelor de la Bucuresti au facut ieri politica la Bruxelles. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au mers la Consiliul European, cu o escala la reuniunea Partidului Popular European (PPE), in vreme ce presedintele PSD Mircea Geoana si ministrul de externe Cristian Diaconescu au mers la reuniunea socialistilor europeni (PES).
Miza principala: sustinerea sau nu a lui Manuel Durao Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene si viitoarea politica a Executivului European.
Consiliul European (sefii de state si de guverne din UE) care a inceput ieri si se va sfarsi astazi are pe agenda crearea unor institutii de supraveghere financiara care sa previna aparitia unor noi crize, dar mai spectaculos, vor avea o discutie referitoare la viitorul sef al Comisiei Europene, deocamdata inregistrandu-se doar o candidatuta, cea a actualului sef al Executivului European, portughezul Jose Manuel Durao Barroso (53 de ani).
De partea Frantei si a Germaniei
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca partea romana va sustine, la lucrarile Consiliului European, necesitatea unui regim intarit de reglementare si supraveghere a sistemului bancar.
"Romania va avea o pozitie foarte ferma in sustinerea necesitatii unui regim intarit de reglementare si supraveghere a sistemului bancar", a spus presedintele.
Ce vor aproba, de fapt, sefii de state si de guverne din UE?
Liderii europeni doresc, potrivit unor proiecte care, teoretic, nu ar trebui sa aiba probleme sa fie aprobate crearea unor noi sisteme de supraveghere financiara care sa previna aparitia unei noi crize.
Acest lucru este mentionat si in schita declaratiei finale a summitului, facuta publica de presa acreditata la Bruxelles.
Comisia Europeana a propus luna trecuta infiintarea unor organisme la nivel european care sa detecteze din timp ris