Imobilele trebuie ridicate de o firmă de construcţii în cel mult 18 luni, în baza unui contract încheiat cu beneficiarul. Locuinţa nu poate fi realizată în regie proprie. Completarea normelor de aplicare a programului “Prima Casă” permite, de miercuri, ca garanţiile statului să fie valabile şi pentru proiectele imobiliare noi sau pentru locuinţele neterminate, aşa-numitele case „la roşu“. Condiţiile de creditare şi cele de eligibilitate pentru bănci rămân neschimbate. Noutatea constă în mecanismul de obţinere a creditului în cele două cazuri. Fondul Naţional de Garantare (FNG) va reprezenta statul român în acest program.
Potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, în situaţia ridicării unei case sau a cumpărării uneia neterminate, beneficiarul va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un antecontract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau va prezenta contractul încheiat cu o firmă de construcţii.
Promisiuni de creditare şi de garantare
Instituţia de credit va emite o promisiune unilaterală de creditare, prin care îşi exprimă disponibilitatea de a acorda o finanţare unui beneficiar care respectă condiţiile de eligibilitate ale Programului.
„Banca, în urma constatării încadrării solicitantului în criteriile de eligibilitate, referitoare la respectarea condiţiilor specifice – să nu mai aibă în proprietate o locuinţă, să îndeplinească condiţiile de venit minim - va emite o promisiune unilaterală de creditare, sub condiţia obţinerii unei promisiuni de garantare“, a explicat Pogea.
Aceasta va fi eliberată, la solicitarea băncii şi în baza convenţiei de garantare, de FNG. Cele două promisiuni sunt valabile pentru 18 luni, perioadă în care autorităţile estimează că se poate finaliza o locuinţă.
Dobânzile sunt variabile
În oricare dintre cele tre