Inainte de aparitia crizei mondiale in 2008, la nivel international existau numeroase temeri ca preturile la alimente vor continua sa creasca, pe fondul secetei, al cererii tot mai mari provenite de pe pietele emergente si al numarului ridicat de culturi de plante utilizate in fabricarea de biocombustibili.
Scumpirile au dus la masuri extreme
Majorarea pretului la produsele alimentare a cauzat chiar miscari de strada in unele tari, iar anumite guverne au incercat, din acest motiv, sa controleze nivelul preturilor pe aceasta piata. In Argentina, executivul de la Buenos Aires a aprobat in 2008 majorarea taxelor la export pentru anumite tipuri de cereale, fapt care a dus la organizarea primei reuniuni a ministrilor agriculturii din grupul G8.
De la inceputul acestui an, potrivit raportului, preturile la alimente au fost insa in scadere, avand in vedere ca declinul economic de la nivel mondial a cauzat reducerea cererii, iar multe companii au renuntat la culturile de plante pentru biocombustibili.
Stocurile de cereale de pe pietele mondiale au inceput sa creasca, dupa ce in ultimii ani au scazut din cauza directionarii unei cantitati importante de cereale catre fabricarea de combustibili alternativi.
In 2008, multi agricultori au reusit sa obtina culturi record in cazul graului si al altor cereale, pe fondul preturilor care erau la acea data in crestere si al conditiilor climatice favorabile.
Preturi de criza
"Scaderea veniturilor reale ar trebui sa reduca cererea pentru produsele agricole si, prin urmare, sa afecteze si preturile pentru astfel de marfuri" pe perioada declinului economic mondial, potrivit raportului, in care se precizeaza insa ca dupa incheierea crizei economice doar o parte din produsele agricole vor deveni mai scumpe, in special in statele in curs de dezvoltare.
"Exista putine indicii care sa ne