Acum vă puteţi cumpăra nu doar o locuinţă terminată, ci şi una „la roşu“ sau chiar o casă care este doar în stadiul de proiect. Constructorii cred că, astfel, se vor debloca tranzacţiile imobiliare, dar nu va fi stimulată şi construcţia de locuinţe noi.
Executivul a completat cadrul legal privind Programul „Prima Casă“, astfel încât persoanele care doresc să beneficieze de acesta să-şi poată cumpăra o locuinţă finalizată, înscrisă în Cartea Funciară, sau una aflată în faza de construcţie sau care urmează să fie ridicată, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern. „Prin aceste completări, putem spune că actul normativ şi-a atins cele trei obiective: oferim românilor şansa de a avea acces în condiţii mai bune de achiziţie a locuinţei, dezgheţăm creditarea în România şi contribuim la stimularea activităţii economice din domeniul construcţiilor şi sectoarelor conexe“, a declarat primul-ministru Emil Boc. Normele de aplicare a programului au fost modificate şi completate în şedinţa de miercuri a guvernului. În plus, şeful executivului a precizat că rămân neschimbate condiţiile stabilite pentru beneficiari: să nu deţină în proprietate o locuinţă până la 4 iunie, să achiziţioneze o casă în una dintre cele trei forme menţionate şi să dispună de un avans minim de 5% din valoarea acesteia.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat că mecanismul Programului „Prima Casă“ se va baza pe mobilizarea capitalului băncilor şi introducerea constructorilor în acest sistem. „Beneficiarul care achiziţionează prin acest program o locuinţă care urmează să fie construită sau una «la roşu» va depune la bancă o cerere de finanţare însoţită de un antecontract de vânzare-cumpărare a locuinţei sau prezintă, în cazul construcţiei, contractul de construcţie cu o societate din domeniu“, a declarat Gheorghe Pogea.
„În urma constatării încadrării sol