Instituţia condusă de Rareş Cristian Trifan a fost primită în Opera Europa, clubul select al zecilor de instituţii naţionale de operă de pe continent. Rareş Cristian Trifan a intrat pentru prima oară cu teamă în clădirea Operei. La două decenii distanţă, ajuns al 26-lea director al instituţiei visează să ducă instituţia într-unul dintre festivalurile renumite ale lumii.
A trecut peste dorinţa părinţilor de a deveni medic. A debutat în regia de spectacol în urmă cu14 ani, odată cu lucrarea de licenţă. Singurul absolvent român al Institutului Kenedy pentru management cultural din Washington este adeptul schimbărilor treptate dar continue.
Rareş Trifan îşi aminteşte cum în perioada şcolii, trecea zilnic cu teamă pe lângă clădirea impunătoare a Operei. Primul spectacol la care a asistat a fost fascinant. Decorurile, sala imensă, luminile l-au inspirat pentru alegerea carierei. În secret s-a pregătit individual, urmând un liceu specializat pe ştiinţe naturale. I-a luat prin surprindere pe toţi, inclusiv pe părinţi, preferând studiile superioare muzicale.
A avut şansa susţinerii licenţei la opera clujeană. Debutul cu Nunta lui Figaro şi apoi premiera Oedip de Enescu i-au asigurat angajamentul în cadrul instituţiei „Nu credeam atunci că voi ajunge după 14 ani, să-i înmânez directorului de atunci Petre Sbârcea o diplomă de merit, de pe aceeaşi poziţie”, ne-a spus Trifan.
Operă la Grădina Botanică sau Cetăţuie
Abia s-a consumat spectacolul aniversar, ocazionat de cele nouă decenii de la înfiinţarea instituţiei, primul în aer liber, că deja se gândeşte la următoarea ieşire a stagiunii viitoare din spaţiul tradiţional. „Ar putea fi grădina Botanică sau Cetăţuia”, ne-a spus Trifan. În perspectivă, ar fi interesat de un amfiteatru în aer liber, aflat în apropierea zonei centrale a oraşului.
„Poa