Mii de patroni ai unor firme mici şi-au suspendat activitatea
Fără clienţi şi cu un impozit nou pe lista dărilor către stat, ei preferă să renunţe la afaceri.
Pănâ la jumătatea lunii iunie, peste 2.100 de patroni au depus cereri la Registrul Comerţului pentru suspendarea activităţii. Numărul băcăuanilor care au renunţat la afaceri este de zece ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sergiu Gherasim este unul dintre băcăuanii care se pregătesc zilele acestea să suspende activitatea firmei sale.
Tânărul, în vârstă de 32 de ani, şi-a luat adio pentru următorii trei ani de la vreun câştig din vânzarea şi montarea sistemelor de încălzire ecologice.
„Firma o am de un an, când Guvernul anunţa că va susţine financiar cu 90% investiţiile celor care vor sisteme ecologice de încălzire. Promisiunea nu s-a concretizat, iar eu nu am clienţi. Din nimic nu pot plăti impozit pe profit, TVA, contabilă şi impozit forfetar”, ne-a declarat Sergiu Gherasim. Majoritatea băcăuanilor care au renunţat la firme au afaceri în diverse domenii de activitate.
Închirierea spaţiilor, o afacere care trage obloanele
„Şi-au suspendat activitatea pentru 3 ani persoanele care au afaceri mici şi care, în marea lor majoritate, nici nu au desfăşurat activitate până acum”, ne-a declarat Tatiana Drăguleasa, şef serviciu la Registrul Comerţului din Bacău. Alţi patroni care renunţă la firmele lor sunt cei care până anul trecut aveau clienţi pentru unul sau două spaţii scoase la închiriere.
„Am două apartamente la parter, pe care le-am închiriat. Într-unul funcţiona un magazin de cartier, pe care patronul l-a închis prin luna martie. În celălalt erau nişte birouri de contabilitate, care s-au mutat în altă parte. Pentru niciunul nu mai am clienţi acum”, ne-a explicat Eugen Miron. Şi o parte dintre cei cu firme de p