Cand mananci in oras, la multe restaurante, o portie poate hrani cu usurinta doua persoane. Chiar daca iti cumperi un strudel pe strada sau o punga de chipsuri la serviciu, ai tendinta sa mananci mai mult decat ai nevoie, fara sa realizezi ca ambele sunt mai mari decat iti este de fapt necesar.
Toate aceste calorii se aseaza frumusel pe unde nici nu te-ai gandi, asa ca in timp constati ca, in pofida faptului ca dieta ta nu s-a modificat, ai devenit mai rotunjoara pe ici pe colo. Studiile arata ca oamenii consuma neintentionat mai multe calorii atunci cand au in fata portii mai mari de mancare.
Iata cateva sfaturi care te ajuta sa eviti unele din erorile frecvente in ceea ce priveste controlul portiei, intocmite de Centers for Disease Control.
Multe restaurante servesc mai multa mancare decat are nevoie o persoana normala la o masa. E bine ca, atunci cand vezi ca farfuria din fata ta e mai plina decat te-ai astepta, sa imparti cu un prieten continutul ei.
O alta solutie este sa ii ceri chelnerului sa iti puna la pachet jumatate de portie, inca dinainte de a-ti fi adusa la masa (altfel ai putea cadea prada tentatiei).
Cand iei masa acasa, controlul portiilor este la fel de dificil de facut. Te tenteaza sa-ti mai umpli farfuria inca o data si inca o data.
Ca sa fii sigur ca minimizezi tentatia, serveste mancarea in farfurii individuale, in loc sa pui pe masa un bol mare din care toata lumea este poftita sa-si reumple farfuriile dupa chef.
Cand mananci sau iei o "gustare" in fata televizorului, pune cantitatea pe care intentionezi sa o mananci intr-o farfurie sau un bol. In nici un caz nu manca direct din punga, intrucat e usor sa mananci prea mult cand atentia ta este indreptata spre altceva.
Ai voie sa-ti "strici foamea" inainte de masa. Uita de vechi