Preţurile ridicate, perioada lungă de aşteptare şi toate documentele, studiile tehnice, de fezabilitate şi audit îi determină pe craioveni să nu mai aştepte reabilitarea guvernamentală şi să-şi izoleze singuri apartamentele.
În Craiova, reabilitarea guvernamentală este lăsată pe seama proprietarilor. În mai toate cartierele oraşului se lucrează la termoizolarea blocurilor, dar nu că ar fi demarat programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a imobilelor. Craiovenii fie se grăbesc să-şi îmbunătăţească apartamentele, fie nu au încredere în promisiunile guvernamentale, chiar dacă sunt legiferate. Deocamdată, în Bănie, mult vehiculata reabilitare termică a blocurilor bate pasul pe loc, fie din vina autorităţilor, fie a asociaţiilor. „Tuturor asociaţiilor care au depus documentaţia necesară în perioada 2006-2009 am încercat să le trimitem contractele de mandat. Bine, mai cu economie, fiindcă asta ar însemna tone de hârtie pentru a prinde în program 3.117 blocuri, aproximativ 4.200 de scări. Am avut surpriza să ni se returneze aproape 20 de contracte semnate de reprezentanţii locatarilor, după ce şi-au dat acordul în Adunarea generală“, a declarat Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.
La o primă evaluare, costurile unei lucrări de reabilitare aşa cum prevede ordonanţa sunt foarte ridicate. Pentru un apartament de 50 mp, suma necesară lucrărilor de intervenţie se ridică la 3.500 de euro. Lucrările pot fi diferenţiate, ceea ce înseamnă mărirea preţului sau scăderea acestuia. Suma se împarte în trei părţi: 1.700 de euro vor fi suportaţi de stat, primăria contribuie cu 1.100 de euro şi proprietarul cu 700 de euro. La cursul actual leu/euro, ar însemna vreo 3.000 de lei. Dar, dacă lucrările propriu-zise ar demara peste doi-trei ani, când cursul valutar ar fi altul? Nici nu se