Acuzat de implicare în uciderea a patru dintre cele şase persoane omorâte în timpul mineriadei de la 13-15 iunie 1990, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a fost ieri scos de sub urmărire penală în acest dosar. Pe motiv de nelegalităţi comise de anchetatori.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul privind mineriada, din aceleaşi motive ca şi în cazul Revoluţiei, unde fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, a comis o serie de nelegalităţi. Totodată, pentru anumite infracţiuni, procurorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia.
ILEGALITĂŢI ALE ANCHETATORILOR
Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală pentru propagandă de război şi tratamente neomenoase (deoarece lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii), pentru genocid (întrucât fapta nu există) şi pentru complicitate la tortură (întrucât fapta nu era prevăzută de legea penală la momentul săvârşirii acestora). Ion Iliescu a mai fost acuzat de alte trei infracţiuni: distrugere, favorizarea infractorului şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de supunere la rele tratamente. Pentru acestea, procurorii au dispus încetarea urmăririi penale, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. "Menţionăm că nici în cuprinsul rezoluţiei, nici în cuprinsul vreunui alt act procesual sau procedural nu sunt menţionate în concret faptele pentru care este învinuit Ion Iliescu, fiind indicat doar textul legal care încriminează faptele. Deşi i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea la data de 24 mai 2006 (la aproape un an de la momentul începerii urmăririi penale), învinuitul Ion lLiescu a fost audiat o singură dată, având însă calitatea de martor, la data de 10 mai 1999", motivează procurorii. Ba chiar se ara