Dan Mârţu a realizat în premieră naţională implanturile cohleare, operaţii care au ajutat aproape 80 de persoane să audă din nou
Medicina este o tradiţie în familia Mârţu, Dan reprezentând a treia generaţie de doctori. Specialistul este mândru că este descendentul profesorului de origine germană Francisc Mârtz, care a predat în Bucureşti. De la acesta i-au rămas moştenire cărţi, lucrări de specialitate şi tratate, pe care le păstrează cu sfinţenie. Doctorul este de părere că, în ciuda condiţiilor din trecut medicina se făcea foarte serios. A părăsit Bacăul şi a venit să-şi facă studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, când erau 11 candidaţi pe un loc. Deşi visa să devină chirurg, Dan Mârţu s-a specializat în ORL (oti-rino-larigologia) şi luptă să combată surditatea.
„Am fost învăţat să fac medicina pentru că omul trebuie tratat indiferent de oră şi de condiţiile din spitale”, spune Dan Mârţu. Dăruirea pentru ORL a apărut relativ târziu, în urmă cu 20 de ani, pe când se afla cu copiii săi la o serbare în aer liber. Acolo a întâlnit şi copii cu dizabilităţi. „La sfârşitul serbării a fost un foc de artificii şi am rămas impresionat de modul în care comunicau aceştia. Mi-am spus că dacă pui nişte sârme în urechea surdului creezi senzaţie”, îşi aminteşte Dan Mârţu.
Readuce bucuria pe chipurile oamenilor
De atunci a început o luptă aprigă cu sistemul sanitar românesc pentru a putea realiza intervenţiile pe care şi le-a propus. Băcăuanul îşi dorea să ajute oamenii care nu aud prin implanturi cohleare, cipurile care îi ajută să devină oameni normali. Cum în România acest domeniu nu exista, s-a specializat în Germania, alături de colegi din toată Europa.
După numai şase luni de pregătire, colegii din Ungaria au realizat primul implant cohlear la ei în ţară. În România, doctorul Mârţu a realizat în premieră naţională un implant c